Gyu-don

Have you eaten at Yoshinoya in Japan? They’re a national fast food chain that specializes in super cheap gyu-dons (beef bowls). I LOVE their gyu-don with raw egg! I tried to recreate it for dinner tonight.

Easy Gyu-don (serves 3-4):

1 Onion, sliced
1 lb Thinly sliced beef (available at Don Quijote and other Asian supermarkets – try the ones that say for sukiyaki or shabushabu)
1.5 cups Dashi (or water with a little dashinomoto)
5 tbsp Shoyu
4 tbsp Sake
4 tbsp Sugar
Couple slices ginger
Salt to taste
Pickled ginger to garnish

  • Bring dashi to boil in pot, add onions  and cook for about 5 minutes until tender.
  • Add shoyu, sugar, sake, ginger. Add beef, using chopsticks to break apart any clumps.
  • Adjust flavor as needed with salt, shoyu, sugar. You want to season it rather heavily since it will go over rice. Cook for a few minutes to ensure the meat is well seasoned.
  • Serve in a bowl over hot rice and garnish with pickled ginger.
  • If you like, you can add a raw egg on top.
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5 Responses to “Gyu-don”


  1. 1 taroinbrisbane October 28, 2010 at 3:23 am

    Some Yoshinoya fans load the bowl with loads of free ginger and shichimi! They also use a bit of red wine as the secret ingredient. When I tried it, it overpowered the entire pot so probably needs to be added in a very very subtle manner. Maybe 3.5TSP Sake and 0.5TSP wine in your recipe.

    • 2 honolulueats October 28, 2010 at 9:09 am

      Red wine is the secret ingredient, huh? Thanks for the tip – I’ll have to try it next time.

  2. 3 mamamonkey October 28, 2010 at 11:04 pm

    1パウンドも牛肉を使うのに、さらにだしの素はもったいない。というか、tastebudが麻痺しちゃうよ。 最近はなんでもかんでもだしを使うけど、それじゃせっかく素材が持っているおいしさを感知できない舌になってしまうと思う。 十分な量の肉、あるいは魚が入っていれば、全体はだしなしでもおいしくなるよ。 やさいだけでもおいしく仕上がるものも、たまにあるよ。 たとえば、ごぼうやレンコンのきんぴら、かぼちゃの煮物はだしを入れないし、トマトソースも基本的にはニンニクくらいで動物性のだしは入れなくてもおいしいよね。 これらは天然のアミノ酸が豊富だからだと思われる。 

  3. 4 keiko from australia November 5, 2010 at 5:04 pm

    愛ちゃん、ハワイで売ってる卵は生で食べても平気なのかな?生食用として売ってるの?それとも日本みたいに生で食べることも受け入れられてる?こちらでは生で食べることを全く前提としていないので、賞味期限が恐ろしく長く出荷日が記載されていないのでなかなか生で食べるのは勇気がいります。あきらかに新鮮そうな(思い込みだけど)さらにオーガニックのフリーレンジを八百屋さんで買って、思い切って食べることはあるけどねーー。

    • 5 honolulueats November 5, 2010 at 8:50 pm

      一応生で食べるのにリスクはあるみたいだけど、レストランでは平気で半熟の目玉焼き出てるしー。私も最初は怖かったけど生卵いのちなのではじめて思い切って食べてからかれこれ何年も経ち、何十個と食べてしまいました。命に別状は無し。
      一応生食用のPasteurized(低温殺菌済み)のやつも売ってるけど風味があまり無く、見つけにくいし。普通のオーガニックのを食べてます。そのうちあたるかも。


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