Home Sweet Home

Mom was waiting with a warm, healthy meal with some of my favorite dishes:

  • Harakomeshi (seasoned rice topped with salmon and salmon roe)
  • Tonjiru (miso soup with assorted veggies and pork)
  • Kabocha harvested from Kurian
  • Cabbage and ham salad

I’m always reminded of a striking fact when I come home to Japan. And it’s that the vegetables and fruits have so much more flavor here. When I bit into the carrot in my tonjiru, I was struck by the sweetness and earthy flavor. And only then do I realize what I’m missing. Perhaps I need to start looking for and investing in some better quality produce back in Honolulu.

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14 Responses to “Home Sweet Home”


  1. 1 RobynT March 17, 2010 at 10:39 am

    where do you buy produce in hawai’i? would love to hear your taste tests of different places! also, i found out that ma’o farms does a deal where you get a box of veggies every week for a set price. their website has more info.

    • 2 Er March 17, 2010 at 2:08 pm

      Nothing like mom’s home cooking huh? 🙂

    • 3 honolulueats March 24, 2010 at 12:50 am

      Hey Robyn: Sorry, I thought I typed my response already. I buy my produce (and most of my groceries) at Times simply because it’s convenient and cheap. Do you have any recommendations?

  2. 4 M March 18, 2010 at 1:00 pm

    hi–

    i love ur food blogs and photos and recall that u were looking for unflavored rooibos tea a while back. pls don’t be offended but i was clearing out things and came across some tea from friends in south africa. they sent it last summer. it’s wrapped in plastic and unopened.

    if u’re interested, i’d be happy to give it to u rather than let it go to waste. pls email me.

    p.s. jealous of ur japan trip!

    • 5 honolulueats March 20, 2010 at 1:05 pm

      Hello. Thank you for your comment and for reading my blog! That’s so thoughtful and kind of you to offer the tea; thank you so much. But I’ll have to respectfully decline. It is really delicious, so I hope you can make use of it.

  3. 6 NL March 19, 2010 at 6:17 pm

    Awwww….your mom’s so sweet! Everything looks like it was made with so much love. What a treat!

  4. 8 せっちゃん March 20, 2010 at 4:27 am

    愛ちゃん、おかえりなさい。早速おいしそうなお食事だね。はらこってなに?九州ではあまり聞いたことのない食べ物だよ。

    • 9 honolulueats March 20, 2010 at 12:59 pm

      節子ちゃん、ただいま!はらこは腹の子という事で親子丼の鮭バージョンという事です。ママによると東北のものだそうです。

  5. 10 せっちゃん March 22, 2010 at 10:52 pm

    はらこが鮭の親子どんぶりバージョンならイクラと鮭をご飯に乗っけた丼だね。うちでもイクラは大好きなので、私は毎年秋になって筋子がデパートに出始めたら何度かイクラを作りますよ。でもそれと鮭の身を組み合わせる発想はありませんでした。おいしそうだね。

  6. 11 友紀子 March 23, 2010 at 7:52 pm

    愛ちゃん
    こんにちは。覚えてるかな? 若松家の長女です
    愛ちゃんママのいとこ、の子どもだよ。
    20年前にコネティカットで妹ともども、夏休みを過ごさせてもらった思い出は今でもキラキラしてます!

    母から愛ちゃんがブログをしているらしいと聞いて見に来ました。日本語でせつこちゃんも書いてるから勇気を出して、コメントします(笑)

    20年前にケネディ空港で愛ちゃんパパが迎えに来てくれて、お宅についた時のお夕飯が「はらこめし」でした!(よく覚えてるでしょ?)
    仙台名物と知ったのはずいぶんあとだったけど、美味しかったなぁ。
    しかも愛ちゃん兄が台所でお料理してくれてて、「男の人が台所に!」と驚いたものでした…。うちでは考えられない光景だったから。

    それではまた! 元気でね。
     

    • 12 honolulueats March 24, 2010 at 12:41 am

      友紀子ちゃんコメントありがとう!!本当に久しぶりだね。先日ちょうど両親と若松家の話をしていて恭子ちゃんがイタリア人の方と結婚した事などを聞いていました。友紀子ちゃんはお元気ですか?私は両親が仙台に引っ越してからは仙台にしか帰省していないので東京エリアにはもう長い事いっていません。ハワイに来る事があったら是非声をかけてね。さっちもハワイにいるので。

  7. 13 TNS SWR March 24, 2010 at 6:21 pm

    Mmmm! Food is always so much better when eaten in Japan.

  8. 14 taroinbrisbane March 27, 2010 at 3:33 am

    友紀子ちゃん、僕のブログものぞいてね。お料理がお仕事になってしまいました。愛、クイニーアマン本当にうらやましい。。。今、Kさんの試作の最後の一切れのフロランタンを食べてしまい、甘いものが猛烈に食べてくなっています。
    太郎


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