Home Sweet Home …

It’s so nice to be back home again… Now that I’m jobless, I actually have time to cook dinner.

Tonjiru is one of my favorite dishes to make. It’s classic Japanese homestyle cooking, and I like to make mine real chunky with more vegetables than broth. It’s very easy to make; it’s miso soup with lots of carrots, daikon, konnyaku, satoimo, aburage, and thin-sliced pork belly. 

Dinner tonight: tonjiru, sauteed eggplant with miso pork sauce, cucumber kimchi, tomato salad

 

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2 Responses to “Home Sweet Home …”


  1. 1 せっちゃん February 7, 2010 at 1:32 am

    愛ちゃんの豚汁おいしそうだね。冬になると私もよく作りますよ。お野菜がたくさん入っていておいしいよね。愛ちゃんは「柚子胡椒」って知っていますか?私たちは豚汁には「柚子胡椒」を薬味として入れて食べますが、これがあるとないとではまるで別物、というほどこの「柚子胡椒」は豚汁にあうんだよ。柚子の香りと胡椒のピリからが豚汁にとてもよくあうのです。もともと「柚子胡椒」は九州地方のものだったようですが、今ではすっかりメジャーな薬味になっているようで九州以外の人もけっこう知っています。このコメントは日本語なので愛ちゃんに届くかどうかちょっと心配だけど書いてみました。

    • 2 honolulueats February 8, 2010 at 12:34 pm

      せっちゃん:柚子胡椒しっているよー。おいしいよね。せっちゃんの言う通り今はメジャーな薬味だけど、もともとはもちろん九州出身の母に教わりました。今回の豚汁にも柚子胡椒入れていただきました。


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